Writer’s block?

Writer’s block?

Writer’s block?
Het is alweer een tijdje terug dat ik hier een nieuwe blog heb geplaatst.
Genoeg oorzaken op te noemen hoor. Wat dacht je van ‘het afronden van mijn baan in loondienst’ (een vreselijk leuke baan die jammerlijk genoeg eindigde door het wegbezuinigen van de functie), of ‘het starten van een nieuwe baan in loondienst’, (kost toch weer even wat energie om alles in goede banen te leiden) of ‘even het huishouden weer updaten’ of ‘eindelijke even tijd om de sociale contacten weer aan te halen’…….Of ontbrak het gewoonweg aan inspiratie? Writer’s block?
Nu de drukste tijden weer (hopelijk) achter mij liggen, komt niet alleen de inspiratie, maar ook de zín om te schrijven weer terug.

Writer’s block…wat is het en hoe ontstaat dat nou? Even zoeken op het net en bij Wikipedia stuitte ik op het volgende;
” Schrijversblok (Engels: writer’s block) is het tijdelijke onvermogen van een schrijver of componist om tot schrijven te komen.
Het (creatieve) schrijfproces verloopt deels onwillekeurig. De schrijver is een stuk afhankelijk van factoren die niet onder zijn controle vallen, wat soms leidt tot een (tijdelijk) verlies van inspiratie. Men spreekt over schrijversblok als het om een flinke tijdsspanne van niet kunnen schrijven gaat.
Wanneer het enkel gaat om een korte tijd (‘de angst voor de witte bladzijde’) gebruikt men de term niet.”
Hmmm…flinke tijdsspanne…..tja, dat kan voor de één een aantal weken zijn en voor de ander een aantal maanden.

En als we dan toch bezig zijn met wat research….Hoe ontstaat zo’n writer’s block dan? Interessant om te zien wat daarover zoal te vinden is op het internet.

Als we kijken naar de werking van het menselijk brein zou het volgens neuropsychologen te maken kunnen hebben met het limbisch systeem dat uit veiligheidsredenen het creatieve schrijfproces een halt toe roept. Hè wat?!

Oké, een kleine toelichting op het menselijk brein.
Het brein kun je grofweg in drieën verdelen:
– Het reptielenbrein: Dit is het oudste deel van de hersenen en zorgt voor de meest basale functies. Het is verantwoordelijk voor onze primaire overlevingsdrang; we ademen, eten, slapen en blijven op temperatuur dankzij het reptielenbrein.
– Het zoogdierenbrein of limbische systeem: Dit deel regelt veel onbewuste processen, zoals onze emoties, onze persoonlijkheid en een deel van ons geheugen en herbergt de flight-fright reactie als er gevaar dreigt.
– De cerebrale cortex: Het deel van het brein dat. verantwoordelijk is voor het bewust verwerken van informatie en dat ons in staat stelt om rationeel te redeneren.
Writer’s block zou volgens de neuropsychologie ontstaan in het limbische systeem dat de cortex afremt bij het schrijven. Met andere woorden; emoties zouden een oorzaak kunnen zijn van een writer’s block.
Allemaal leuk en aardig maar hoe kom je daar dan achter?

Je kunt bij jezelf nagaan of er weerstand is bij het schrijven: Het zoeken van afleiding of het vertonen van uitstelgedrag (even een Tweetje de wereld ingooien of een statusupdate op Facebook) maar perfectionisme of teveel zelfkritiek op het schrijfwerk zijn ook dodelijk voor het creatieve schrijfproces (schrijven is schrappen, maar je kunt het ook overdrijven).

Hoe ‘unblock’je dan een writer’s block?
Er worden veel oplossingen gegeven: Mindmappen, woordweb of woordspin, surfen op het internet, doodelen of teruggaan naar de basis en gebruik maken van pen en papier.
Als ik kijk naar mijn eigen ‘blockje’ weet ik dat het even tijd nodig heeft.
Loslaten, vooral loslaten en niet teveel willen.
Loslaten is voor mij vooral een kwestie van focus verleggen, uit het ‘normale’ stappen en vooral iets anders gaan doen. Het gaat dan als vanzelf weer borrelen….Zie hier….