Vrijwilliger(s), geen vanzelfsprekendheid

Vrijwilliger(s), geen vanzelfsprekendheid

Vrijwilliger(s), geen vanzelfsprekendheid

Als je gaat zoeken op het internet kom je verschillende betekenissen tegen van de term vrijwilliger;  ‘gemotiveerde helper’, ‘iemand die nuttig werk doet’, ‘iemand die vrijwillig werk doet dat niet betaald wordt’, iemand die uit vrije wil werkzaamheden verricht, buiten een vast dienstverband’ (http://www.encyclo.nl/begrip/Vrijwilliger)

Als je kijkt naar het woord zie je er “vrij” en “wil” in terug. Je doet immers iets uit vrije wil….maar is zoiets dan ook geheel vrijblijvend?

vrijwilliger-zijn

https://nl.pinterest.com

Zoals de spreuk hierboven al laat zien, is het dat niet. Voor vrijwilligers gelden ook regels en afspraken, net zoals voor een normale werknemer. Organisaties die draaien op vrijwilligers moeten ook kunnen rekenen op hun vrijwilligers. Immers, het werk dat er ligt moet uitgevoerd worden, wil de organisatie kunnen blijven voortbestaan.

vrijwilliger-niet

https://nl.pinterest.com

 

 

Gelukkig hebben de mensen die vrijwilliger zijn (of worden) vaak een passie voor het werk dat zij uitvoeren. Vrijwilligers doen het niet om er geld mee te verdienen, zij doen het werk met liefde, omdat het leuk is, omdat het voldoening geeft en het hen op een andere manier rijker maakt.

 

 

Maar laten we niet vergeten om dank je wel te zeggen, vrijwilligers zijn geen vanzelfsprekendheid.