Ja leuk! Of nee bedankt?

Ja leuk! Of nee bedankt?

Ja leuk! Of nee bedankt?

En dan ben je zo weer een aantal maanden verder voordat er weer een blog verschijnt. Ach, geen regelmaat is ook een maat denk ik dan maar. Zoals je hebt kunnen lezen in de laatste blog (december…ja de tijd gaat snel…heel snel) ben ik met veel diverse projecten bezig. Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar zodra je aardig wat dingen op je bordje hebt liggen, lijkt het wel of er steeds meer bij komt. Niet erg uiteraard en het brengt je (bijna) in de luxe positie om ook ‘nee dank je wel’ ¬†te zeggen tegen een aantal. ‘Nee, dank je wel’…. je moet immers wel beleefd blijven ūüėČ ¬†Tja en dat ‘nee, dank je wel’ zeggen is nu juist het probleem. In ieder geval wel bij mij.

Waar komt dat vandaan? Het niet ‘nee, dank je wel’ kunnen zeggen?

Mensen die geen ‘nee’¬†willen graag aardig gevonden worden en vermijden conflicten. Wanneer iemand hen iets vraagt durven ze geen nee te zeggen, ook al hebben ze er eigenlijk geen zin in of hebben ze eigenlijk al iets anders om te doen. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je geen ‘nee’ kunt zeggen omdat het allemaal zo leuk is. Toch is ‘nee’ zeggen een noodzaak, als je tenminste niet ¬†jezelf voorbij wilt lopen.

Hoe kun je leren ‘nee’ te zeggen?

Houd je aan je eigen plan.¬†Wees kort en duidelijk. Geef geen uitleg. ‘Nee’ zeggen kan zeker in het begin erg lastig zijn. Het blijft een kwestie van DOEN! En lukt het echt niet? Vraag dan om uitstel “Ik denk er graag even over na”. Zo geef je jezelf even de ruimte om over het verzoek na te denken en te kijken of het binnen jouw plan past. Dit geldt natuurlijk ook voor de dingen waar je geen ‘nee’ op zegt omdat het gewoon leuk is. Ergens zul je toch een keer ‘nee, dank je wel’ moeten zeggen simpelweg omdat je geen tijd meer (over) hebt.